Bot vanaf het strand!

Bot gevangen!

Botten meppen, een uitspraak die ik erg veel gehoord heb in mijn leven. Eigenlijk slaat die uitspraak totaal nergens op. Bot is een beetje de ondergewaardeerde sportvis van de zee, qua uiterlijk is het niet de mooiste, qua smaak niet de lekkerste, maar qua sport is het een toppertje! Op licht materiaal kan hij voor leuke visdagen zorgen, in de havens vissen we dan ook gewoon met een winckle picker en een voerkorfje, net zoals je op brasem vist. Super sport! Op het strand vang je hem in relatief ondiep water, iedereen kan ver genoeg werpen. Je eerste platvis vanaf het strand is dan meestal ook een bot.

Mijn oudste dochter Benthe krijgt het zoute virus al aardig te pakken. Met name de bootvisserij vind ze geweldig. Dit weekend wilde ze graag eens vanaf het strand vissen op platvissen. Met haar tien jaar hoeft ze nog niet te rekenen op worpen van 80 meter en meer, dat is gewoon nog niet haalbaar. Gelukkig kan ze botten wat dichter bij de kant vangen. We besloten maandagochtend een paar uurtjes te gaan. Om het niet te moeilijk te maken kozen we voor een redelijk vlak strand zonder obstakels.

Na een wandeling van 1,5 kilometer door de duinen staan we boven op de laatste duin. Het is een pittig stukje, maar het strand heb je dan wel helemaal alleen….

We nemen plaats op het bankje en hebben een prima uitzicht over het strand. Voor we naar beneden lopen nemen we even door wat we zien, muien, zwinnen, kuiltjes, allemaal prima te zien met het lage water. Waar ze met hoog zou gaan staan wist ze direct te vertellen. Nu is het wat lastiger, maar ze besluit om aan het einde van een mui plaats te nemen. De stroming loopt hier net iets anders ten opzichte van de rest van het water, dat er overigens erg vlak bij ligt.

We tuigen de hengels op en kiezen voor een drie haaks wapperlijn op de ene hengel en een driehaaks met dunne stalen afhouders op de andere hengel. De ene hengel wordt wat verder geworpen dan de andere, kansen gespreid!

Op de haken gaan pieren en zagers of een combi. Er gebeurd een uur niets, enkel de krabben plukken wat aan het aas. Uit het niets wordt de hengel uit de steun getrokken, ik ben net op tijd om te voorkomen dat mijn molen in het zand valt. Ik denk direct aan een dikke zeebaars, maar het blijkt een meeuw te zijn die verstrikt zit in de lijn. Pats, alles weg, gelukkig is de meeuw ook los.

Het gouden uur breekt aan als de stroom afneemt en er met ankerloos lood gevist kan worden. Het lood hobbelt even met de stroom mee en blijft dan netjes liggen achter een randje of in een kuiltje, dan is het snel raak. Benthe draait de eerste binnen, een dikke bot die flink tegenstribbelt, het plezier is af te lezen van haar gezicht, geweldige momenten…..

Wanneer de hengel er terug in ligt draai ik de volgende bot binnen, maar voor ik klaar ben met onthaken draait Benthe de andere al weer in. Dat gaat moeizaam en het enige dat ze uit kan brengen is haai, haai, haai, maar die vang je hier niet. Als ze dan drie botten binnen draait gaat ze even door het lint. Deze visserij gaat zo even door, iedere draai levert vis op. Zodra het loodje tot stilstand komt rammelen de toppen, het lijkt helemaal vol met bot te liggen. We vangen enkel bot als we worpen van rond de 30 – 50 meter maken. Als ik een inschatting moet maken van de diepte denk ik dat ik met 1,5 meter aardig in de buurt zit…..

Wanneer de stroming weer aantrekt besluiten we te stoppen, we zitten ondertussen al ruim in de dubbele cijfers. Er komen steeds meer strandgangers en we moeten heel het stuk ook nog terug lopen, zeker met die warme zon niet echt mijn hobby.

We hebben drie uur gevist en stonden moederziel alleen aan het strand. Eens en te meer blijkt maar weer dat wie wat extra moeite wilt doen vaak beloond wordt met een prachtige visserij…..

 

Martijn Dekkers